Rotterdam

De Erasmusbrug over de Nieuwe Maas en de hoogbouw op de Wilhelminapier

Rotterdam is een grote Nederlandse havenstad en dominerend onderdeel binnen de gemeente Rotterdam. Rotterdam maakt deel uit van de Randstad en is gelegen in Zuid-Holland.

Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam

De gelijknamige gemeente Rotterdam is met 617 347 inwoners (1 januari 2012) na Amsterdam de grootste gemeente van Nederland. Het inwonertal van de plusregio Stadsregio Rotterdam, bedraagt 1,2 miljoen inwoners (1.211.523 op 1 april 2011). Rotterdam en zijn voorsteden vormen samen het meest verstedelijkte gebied van Nederland. [bron?]

De haven van Rotterdam is de grootste en belangrijkste van Europa en behoort tevens tot de grootste en belangrijkste havens ter wereld. De stad is gelegen aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De naamRotterdam stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier de Rotte. De historische binnenstad werd in mei 1940 grotendeels verwoest door een Duits bombardement.

Omstreeks 1260 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam. Rond deze dam ontstond een nederzetting waar men in eerste instantie leeft van visserij. Al snel werd het ook een handelsplaats en ontstonden de eerstehavens. Rotterdam kreeg in 1340 stadsrechten en in 1360 een stadsmuur.

Advertenties